# #

24 Δεκ 2017

Χριστούγεννα ή Ηλιούγεννα..;;;


   Θα αναφερθούμε σήμερα στις γιορτές που πέρασαν ... Όπως όλοι ξέρετε για τους Αρχαίους Έλληνες δεν υπήρχαν Χριστούγεννα αλλά Ηλιούγεννα... Ετυμολογικά αν το πάρουμε Ηλιούγεννα σημαίνει η γέννηση του Ήλιου .... Πως όμως την γιόρταζαν αυτή τη γιορτή ?





Ιστορική αναδρόμηση 


    Οι Έλληνες είχαν ταυτίσει την γιορτή αυτή με τον φωτοφόρο Απόλλωνα ο οποίος απεικονιζόταν πάνω σε ιπτάμενο άρμα να μοιράζει φως του Ήλιου.
    Το χειμερινό Ηλιοστάσιο 22-25 Δεκεμβρίου ήταν η αρχή του χειμώνα, ο Ήλιος αυξάνει την μέρα έως ότου εξισωθεί με τη νύχτα ,κατά την Ιση-μερία τον Μάρτιο .
 Οι Έλληνες αναπαραστούσαν αυτή τη διαδικασία με την..
γέννηση ενός παιδιού έως τον θάνατο του ή ανασταίνονταν τον Μάρτιο της Εαρινής Ισημερίας ,δηλαδή την αναγέννηση του φυτικού βασιλείου μέσα από τη μήτρα της Γης ...


Άλλες περιοχές όπως η Αρχαία Ρώμη ή η Αίγυπτος την γιόρταζαν είτε κάτι μέρες πιο νωρίτερα (π.χ. 7 μέρες νωρίτερα η Ρώμη ) είτε με διαφορετικό πρόσωπο (π.χ. Θεό Όσιρη ,Αίγυπτο )... Πάντως ήταν κοινά κάποια από τα έθιμα ,όπως στολισμοί ,ανταλλαγή δώρων ,ψαλμούς (π.χ. κάλαντα) κ.ο.κ.! 



Χριστούγεννα 



 Μέχρι να έρθει σε εμάς το ρεύμα του Χριστιανισμού εμείς γιορτάζαμε εκείνες τις μέρες τα Ηλιούγεννα ...
Και ήρθαν τα Χριστούγεννα και σε εμάς με μια διαφορά γιορτάζαμε τη γέννηση του Χριστού ο οποίος έφερε φως στον κόσμο .... Με λίγα λόγια το πρόσωπο άλλαξε ...
 Ίδια έθιμα ... Κάλαντα , ανταλλαγή δώρων , εμείς στολίζαμε καράβι , οι ξένοι στόλιζαν δέντρο και εξελιχθήκαμε κάπως με Άϊ -Βασίλη και κοπή βασιλόπιτας ! 
Στην ουσία ο Άϊ- Βασίλης αντικατέστησε τους τρείς μάγους ... 






Έτσι όπως κάθισα και το έψαξα κατάλαβα ότι όλα έχουν κάτι κοινό από μεριά επιστήμης είναι ο ήλιος και από μεριά θρησκευτική ο Απόλλωνας ,Όσιρης ή Χριστός .


πηγή :  thesecretrealtruth.blogspot.com
             google images

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.