# #

5 Απρ 2013

Επιβάλουν σε άθεους ή αλλόθρησκους μαθητές να παρακολουθούν θρησκευτικά


Πληθαίνουν τα περιστατικά στα δημόσια σχολειά της χώρα όπου οι διευθυντές αρνούνται να απαλλάξουν παιδιά από το μάθημα των θρησκευτικών ενώ το ζητάνε οι κηδεμόνες τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η άρνηση προκύπτει προφορικά προς τους γονείς χωρίς καμιά επιχειρηματολογία και εκείνοι είτε γιατί δεν γνωρίζουν το δικαιώματα τους είτε γιατί δεν θέλουν να δημιουργούσουν κόντρα με τον διευθυντή του σχολείου του παιδιού τους δεν τον πιέζουν ώστε να κάνει αυτό που ορίζουν οι εγκύκλιοι του υπουργείου παιδείας.
Όπως καταγγέλλει στο www.koutipandorass.gr η Ένωση Άθεων η διαδικασία απαλλαγής των παιδιών προβλέπεται από εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας ωστόσο κάποιοι διευθυντές δεν θέλουν να το καταλάβουν και επιβάλουν στα παιδιά αυτό που εκείνοι πιστεύουν .
Να σημειωθεί ότι για την απαλλαγή του συγκεκριμένου μαθήματος έχουν εκδοθεί..
3 εγκύκλιοι από το υπουργείο. Η πρώτη τον Ιούλιο του 2008 στην οποία αναφέρεται ότι «Ύστερα από την υποβολή ερωτημάτων σχετικά με το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, σας κάνουμε γνωστό ότι για την απαλλαγή αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή αν είναι ανήλικος ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, στην οποία θα αναφέρεται η επιθυμία απαλλαγής χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής.»
Η δεύτερη τον Αύγουστο του 2008 και αναφέρει χαρακτηρίστηκα ότι «Για τους γονείς των ανηλίκων μαθητών ή των ίδιων των μαθητών, εάν είναι ενήλικοι, που για λόγους συνείδησης δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν είναι αναγκαία η αιτιολόγηση της άρνησης στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται.»
Και η τρίτη που περιπλέκει τα πράγματα και δίνει το δικαίωμα σε ορισμένους διευθυντές να λειτουργούν στα δημόσια σχολειά λες και είναι το τσιφλίκι τους λέει ότι «Σας ενημερώνουμε ότι οι μη Ορθόδοξοι μαθητές, δηλ. οι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι, οι οποίοι σύμφωνα με την 104071/Γ2/4.8.2008 εγκύκλιο του ΥπΕΠΘ απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης, κατά την ώρα διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος παρακολουθούν υποχρεωτικά τη διδασκαλία διαφορετικού διδακτικού αντικειμένου σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.»
Με λίγα λόγια η 3η εγκύκλιος δημιουργεί μια αντίφαση ενώ οι 2 πρώτες λένε ότι δεν χρειάζεται να δηλώνεται ο λόγος του αιτήματος απαλλαγής, ενώ η τρίτη λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι μόνο οι αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι παίρνουν απαλλαγή. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν μπορεί να το μάθει ο διευθυντής καθώς ο γονιός δεν είναι υποχρεωμένος να του απαντήσει σε ….τι “θεό πιστεύει ”.
Άλλωστε σύμφωνα με το άρθρο 32 σημειό 2 της Οδηγίας 95/46/ΕΚ τα δελτία των μαθητών ήδη από το 2009 έπρεπε να μην περιλαμβάνουν πλέον το θρήσκευμα των μαθητών. Επομένως, η τήρηση δελτίων μαθητών όπου αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών είναι παράνομη. Αν οι διευθυντές παίρνουν στοιχεία από εκεί, ενεργούν παράνομα και καταχρηστικά.
Κάτι που δεν ισχύει σε δημόσιο σχολείο της Αττικής όπου ο διευθυντής αρνείται πεισματικά να απαλλάξει μαθητή από τα θρησκευτικά ενώ οι γονείς του έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις .Κάποια στιγμή ακόμα και ο σύμβουλος θεολόγων της Δευτεροβάθμιας τους συμβούλεψε να ζητήσουν απαλλαγή για λόγους συνείδησης. Το έκαναν κι αυτό, κι ο
διευθυντής αρνήθηκε ξανά . Οι γονείς θα κινηθούν δικαστικά να ζητήσουν ακύρωση της πράξης του διευθυντή, αλλά θα πάρει μήνες, η χρονιά θα τελειώσει. Ήδη το παιδί παίρνει απουσίες
επειδή δεν πηγαίνει στο μάθημα και μηδενίστηκε στο τρίμηνο, ενώ δεν έχει
εξεταστεί ποτέ. Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής τον αποκαλεί «Ιούδα».

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.