# #

7 Οκτ 2015

Αρκεί μια υπογραφή υπουργού για να κουρευτούν καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ....???

Το σοβαρό ενδεχόμενο του κουρέματος καταθέσεων επιχειρεί να αποφύγει κάθε τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ηδη προετοίμασε για το μοιραίο την κοινή γνώμη ο Τσακαλώτος.
Αρκεί μια υπογραφή υπουργού για να κουρευτούν καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Κάποιοι θέλουν το όριο στις 20.000 ευρώ-ενώ άλλοι το κατεβάζουν ακόμη πιο κάτω.

Εάν οι τράπεζες δεν... ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015 θα πέσει ο μπαλτάς στις καταθέσεις των εγκλωβισμένων με τα capital controls καθώς οι μάγκες έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Oι Ευρωπαίοι προειδοποιούν:
- Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο bail in, κουρέματος δηλαδή των καταθέσεων που υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τραπεζικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει.
Τα πάντα όλα βρίσκονται στον αέρα καθώς κυριαρχεί η ασχετοσύνη στο κυβερνητικό επιτελείο. Οτι ακριβώς συνέβαινε και με τους προηγούμενους.
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ σε όλες τις τράπεζες. Το ύψος τους είναι εξαιρετικά μεγάλο και αποτελεί μια βραδυφλεγή «βόμβα» που αν δεν απασφαλιστεί θα τινάξει στον αέρα το σύστημα.
Πλην, όμως, πλέον του 50% των δανείων αυτών διαθέτουν καλύμματα δηλαδή εξασφαλίσεις, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Εφόσον λοιπόν υπάρχει ουσιαστική βούληση για το θέμα μπορεί να υπάρξει και διευθέτηση του προβλήματος.
Τότε μόνον η επένδυση σε τραπεζικές μετοχές μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα για όποιους από τους ιδιώτες την επιχειρήσουν στη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.
Έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως ιδιώτες να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθούν μολονότι οι επενδυτές που μετείχαν στην πρώτη διαδικασία έχασαν σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους.
Και επομένως μπορεί να μην είναι οι ίδιοι αυτοί που θα συμμετέχουν στις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου, όμως η υπερβάλλουσα ρευστότητα που διατρέχει διεθνώς το χρηματοοικονομικό σύστημα αναζητεί επενδύσεις.
Επομένως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε μία μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να οδηγήσει ιδιώτες επενδυτές να τοποθετηθούν στο τραπεζικό σύστημα της χώρας αφού το ουσιαστικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες δεν είναι άλλο από τις διευρυμένες επισφάλειες.
Τρία θέματα θα καθορίσουν το τρόπο διαχείρισης των συγκεκριμένων δανείων και μερικώς το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, οι εκπτώσεις επί των εξασφαλίσεων και η προσέλκυση καταθέσεων,
Τεράστιες απώλειες καταγράφει ήδη η περιουσία του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες λόγω της μεγάλης υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2013 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε διαθέσει 24 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης (που είχαν συμπληρωθεί από άλλα 3 δισ. ευρώ ιδιωτών ενώ το 2014, 8,5 δισ. ευρώ είχαν διαθέσει οι ιδιώτες για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι απώλειες που καταγράφει το Ελληνικό Δημόσιο σε σχέση με την αρχική επένδυσή του διαμορφώνεται σε 92,2% αφού στην παρούσα φάση το ποσό που έχει μείνει αποτιμάται στα 1,864 δισ.
Στην Εθνική με ανακεφαλαιοποίηση 1,280 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 733 εκατ. ευρώ, περίπου το 57% , στην Alpha Bank με κεφαλαιοποίηση 1,240 δισ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 818,4 εκατ. ευρώ περίπου το 66%, στην Τράπεζα Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 460 εκατ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 308 εκατ. ευρώ περίπου, το 67%, ενώ στη Eurobank με κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ το Δημόσιο κατέχει 105 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές πως η απομείωση των τιμών των τραπεζών ως συνέπεια των capital controls αλλά και της σημαντικής συρρίκνωσης των καταθέσεων που προηγήθηκε του ελέγχου κεφαλαίων, κόστισε περισσότερα από 22 δισ. ευρώ που είχε το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.
Ασφαλώς αντίστοιχη ήταν και η μείωση της αξίας της ιδιωτικής επένδυσης που εγείρει και τον προβληματισμό από την πλευρά των ιδιωτών για συμμετοχή στη νέα ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.
Όπως λένε όμως έγκυρες πηγές η συμμετοχή των ιδιωτών θα κριθεί από δύο στοιχεία: Πόσο θα είναι η συνολική απομείωση της περιουσίας των μετόχων, αλλά και σε ποια τιμή θα γίνει η νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Αυτό που συμβαίνει με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι χαρακτηριστικό. Μιλάμε για την απόλυτη βαβέλ με τον Φίλη να υποστηρίζει πως εάν συλλάβει δύο φοροφυγάδες και τους πάρει τα λεφτά, βρήκε το ισοδύναμο.
Οι παπαριές δεν έχουν τέλος. Στο μεταξύ νέο μακελειό ενόψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων>
«Με το αριστερό» ξεκινά την νέα θητεία του το οικονομικό επιτελείο, γράφει το Πρώτο Θέμα. Πριν καν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, αλλάζουν τα πάντα στην φορολογία και ανατρέπονται όσα γνώριζαν και υπολόγιζαν εκατομμύρια νοικοκυριά:

1ον: από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η ανάρτηση και των εκκαθαριστικών του φόρου εσοδήματος. Ακόμα και σε αυτά που είχαν ήδη εκδοθεί και πληρωθεί όμως, θα γίνει νέα εκκαθάριση για να χρεωθεί έξτρα εδική εισφορά, σύμφωνα με τα ψηφισθέντα τον Δεκαπενταύγουστο. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι από τους πρώτους που θα πληρώσουν το μάρμαρο, προκαταβάλλοντας φόρους για εισοδήματα που ...δεν θα έχουν το 2016.

2ον: το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται να πάρει πίσω και την φοροαπαλλαγή για τα ενοίκια που δεν εισπράχθηκαν. Η εκχώρηση μισθωμάτων στο δημόσιο βαίνει στο τέλος της και θα χρειαστεί και νέα εκκαθάριση φόρου εσοδήματος (τον Νοέμβριο πιθανότατα) για να πληρώσουν φόρο οι ιδιοκτήτες και για λεφτά που ποτέ δεν εισέπραξαν, από τα φέσια που τους άφησαν οι ενοικιαστές τους!

3ον:  από την άλλη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να λαμβάνουν και τα εκκαθαριστικά  του ΕΝΦΙΑ,χωρίς όμως τις εκπτώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Οι φοροαπαλλαγές που ίσχυαν δεν αλλάζουν και, ακόμα χειρότερα, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις εξωπραγματικές Τιμές Ζώνης του 2007 που, παρά τις δκαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, εξακολοθούν να ισχύουν!

4ον: τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου αναμένεται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία στα εισοδήματα από ενοίκια από 1.1.2016. Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, σε κάθε περίπτωση η ζημιά είναι μεγάλη:

-  εάν παραμείνει σε ισχύ η ξεχωριστή κλίμακα για τα ενοίκια, ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.
-  εάν τελικώς ισχύσει ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, τότε η επιβάρυνση για όσους έχουν εισόδημα μόνο από ενοίκια θα εξαρτηθεί από την κλιμάκωση των συντελεστών. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο σενάριο της ενιαίας κλίμακας δεν προβλέπεται αφορολόγητο για εισοδήματα από ακίνητα, άρα η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.
5ον:  οικογένειες με παιδιά:  οι παλινωδίες με τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση συνεχίζοντα. Χθες βράδυ (από λάθος) διέρρευσε η πρόταση για εξαίρεση των νηπιαγωγείων που θα την εξέταζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Τελικώς, παρότι η εξαίρεση ανακοινώθηκε, σε χρόνο μηδέν ανακλήθηκε. Τίποτα δεν δείχνει πάντως ότι μπορεί τελικά να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ τα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πριν 40 μέρες πως θα τον καταργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.