# #

11 Ιουν 2015

Τούρκικα τσιφλίκια...Μετά τους Πόρους και στην Ημαθία: Τύμπανα «πολέμου» στη Σφηκιά για το δάσος – «τσιφλίκι Τζιτζικώστα»

Συμπτώσεις.....???

Sfikia
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Σφηκιάς Ημαθίας και η κατάσταση είναι τεταμένη μετά το «αναπάντεχο» συμβάν το πρωί του Σαββάτου όταν τρεις υλοτόμοι εμφανίστηκαν στην περιοχή κι άρχισαν να ξυλεύουν το δάσος.Μετά από άμεση, επιτόπου αντίδραση των κατοίκων, η κοπή των δέντρων σταμάτησε, αλλά προσωρινά όπως φαίνεται, διότι, όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των φερομένων ιδιοκτητών, ο κ. Τζιτζικώστας, αδερφός του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα,  ήλθε σε συμφωνία με ξυλέμπορο, στον οποίο παραχώρησε το δικαίωμα υλοτόμησης του δάσους.
Πρόκειται για το γνωστό δάσος που έγινε γνωστό ως «τσιφλίκι-Τζιτζικώστα» του οποίου την κατοχή και ιδιοκτησία φέρει η οικογένεια Τζιτζικώστα, με ιδιοκτήτρια την κ. Τρακάκη, μητέρα του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους οι αντιδράσεις των κατοίκων ήταν διαρκείς και μόνιμες και δυο φορές στο παρελθόν η κατάσταση έφτασε στα όρια των μετωπικών «συγκρούσεων» με συλλήψεις.
Το 1981 όταν έγινε η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση που κατέληξε σε μια δρομολόγηση να περάσει το δάσος στην ιδιοκτησία των κατοίκων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε και το 1997 όταν οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με διμοιρίες ΜΑΤ. Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια η κατάσταση δείχνει να...
επιστρέφει σ’ εκείνες τις εποχές καθώς από πλευράς Τζιτζικώστα παραχωρήθηκε το δικαίωμα υλοτόμησης και ο ξυλέμπορος που αγόρασε το δικαίωμα έθεσε σε εφαρμογή την άσκηση των δικαιωμάτων του, δηλαδή εγκατέστησε συνεργείο υλοτόμων που άρχισαν να κόβουν δέντρα!!!

Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, το δάσος δεν είναι μόνο η ξυλεία, αλλά είναι κυριολεκτικά πηγή ζωής, καθώς σε περίπτωση οριζόντιας αποψίλωσής του, θα υπάρξει πρόβλημα και στην υδροδότηση του χωριού, καθώς οι πηγές ξεκινούν από το δάσος. Ταυτόχρονα αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς που προβάλει η οικογένεια Τζιτζικώστα, δεδομένου ότι αυτό έχει βάση πράξη αγοραπωλησίας με τούρκικα «φιρμάνια».
Πάγια θέση είναι το δάσος να περάσει στην δικαιοδοσία της Πολιτείας και τα αγαθά του να αξιοποιούνται επ’ ωφελεία του κράτους και των κατοίκων.
Από το πρωί του Σαββάτου (23 Μαίου 2015) οι κάτοικοι της Σφηκιάς βρίσκονται «επί ποδός», κι όπως δηλώνουν, δεν θα επιτρέψουν καμιά παρέμβαση υλοτόμησης του δάσους με τον συγκεκριμένο τρόπο.
Δείτε  το οδοιπορικό του Verianet.gr στην περιοχή.


Μιλούν στην κάμερα Verianet.gr ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Χειμώνας, ο Πρόεδρος του Τ.Σ., Σταύρος Λυκοστράτης και ο περιφερειακός Σύμβουλος, Αθανάσιος Χειμώνας.
Με αστυνομική δύναμη η επιχείρηση υλοτόμησης του δάσους – «τσιφλίκι» στη Σφηκιά

27 Μαίου 2015
Με αστυνομική παρουσία έφτασαν στις παρυφές του δάσους της Σφηκιάς ο ξυλέμπορος που αγόρασε τα δικαιώματα υλοτόμησης του δάσους και τριμελές συνεργείο υλοτόμων το πρωΐ της Τετάρτης.  Οι κάτοικοι του χωριού τους «υποδέχτηκαν» με χειροκροτήματα χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια παρεμπόδισης ή και παρενόχλησης.
Το συνεργείο των υλοτόμων κατευθύνθηκε προς το δάσος, με συνοδεία αστυνομικής δύναμης αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει περισσότερο από δυο χιλιόμετρα καθώς επάνω στο δρόμο υπήρχε σωρός από χώματα με συνέπεια να είναι απροσπέλαστος. Έτσι επέστρεψαν και μετά από μια σύντομη στάση αποχώρησαν όπως και η αστυνομική δύναμη.
Η πρώτη μέρα στις διαφαινόμενες «Σκουριές» της Ημαθίας πέρασε χωρίς άλλα γεγονότα αλλά όπως φαίνεται το ζήτημα τώρα αρχίζει.
Όπως ακούστηκε από πλευράς  του ξυλεμπόρου θα ζητηθεί άδεια από τις αρμόδιες αρχές ώστε να εγκαταστηθεί στην περιοχή του δάσους μηχάνημα χωματουργικών εργασιών το οποίο θα φροντίζει τόσο για τον καθαρισμό όσο και για την διαρκή συντήρηση του αγροτικού δρόμου όσο διάστημα διαρκεί η υλοτόμηση και η μεταφορά της ξυλείας.
Οι διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χθες τόσο στον Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας όσο και στην Εισαγγελεία Βέροιας  φαίνεται ότι δεν έφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς από τη μια πλευρά ο ξυλέμπορος προβάλλει το νομικό κομμάτι του θέματος το οποίο γίνεται αποδεκτό από τις Αρχές ενώ από την άλλη πλευρά κάτοικοι της Σφηκιάς όπως και το 1981 και το 1997 προβάλλουν την ηθική διάσταση του θέματος καθώς το δάσος βρίσκεται υπο ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ιδιοκτησία της οικογένειας Τζιτζικώστα μετά από αγοραπωλησία με απογόνους που έλκουν την καταγωγή τους από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Πρόκειται για το γνωστό «τσιφλίκι Τζιτζικώστα» και το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι αν μπορεί εν έτει να υπάρχει καθεστώς τσιφλικίων.
Ρεπορτάζ: Ιωάννα Πρέσια – Δημήτρης Καρολίδης
Από verianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.