# #

23 Μαΐ 2014

Κόβουν τις πρόωρες συντάξεις οι Σαμαροβενιζέλοι …αγωνία για 150.000 ασφαλισμένους


Προτάσεις της τρόικας να μπεί φρένο στις πρόωρες συντάξεις και τις συνταξιοδοτήσεις απειλούν άμεσα μια σειρά από ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσεις τις απαιτήσεις για την χρήση διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης .
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr στη ζώνη «υψηλού κινδύνου» μπαίνουν όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι γυναίκες που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2010,
οι ένστολοι και όσοι ασφαλισμένοι ξεκίνησαν τον εργασιακό τους βίο πριν από το 1983 και αποχωρούν με 35ετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν προτάσεις προς την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, από υψηλόβαθμα στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, που κάνουν λόγο για «μονόδρομο» σε ό,τι αφορά την περικοπή των συντάξεων ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.

Σε μια τέτοια περίπτωση άμεσα θιγόμενες θα ήταν ορισμένες ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων που υπό προϋποθέσεις, μπορούν να βγουν στη σύνταξη πολύ νωρίτερα έως το τέλος του έτους.

Αυτές είναι: *Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Μπορούν να αποχωρήσουν, ανάλογα την περίπτωση από έως έως και επτά χρόνια νωρίτερα. *Μητέρες ανήλικων τέκνων: Όσες πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του 2012, αποχωρούν πριν από τα 60 έτη. Ακόμα καλύτερα για όσες είναι τρίτεκνες μητέρες, που μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι και με μόλις είκοσι χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, αν θεμελίωσαν δικαίωμα έως το τέλος του 2010. Υπάρχουν ασφαλιστικές διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση (πριν από τα 60) και για γυναίκες που δεν έχουν ανήλικα τέκνα, με την προϋπόθεση όμως ότι θεμελίωσαν πριν από το 2011, το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.

Ειδικότερα, σε Τράπεζες και ΔΕΚΟ, δόθηκε η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος έως το τέλος του 2010, με 25ετία και το 55ο έτος της ηλικίας τους. Στο ΙΚΑ ισχύει το ίδιο με 4.500 ημέρες ασφάλισης στα 55 έτη. *Ένστολοι: Έως το 2011 ίσχυε η προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη, χωρίς όριο ηλικίας, όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Από το 2012 και μετά το όριο αυτό αυξάνεται σταδιακά. *Ασφαλισμένοι πριν από το 1983: Η βασική διάταξη για τη συγκεκριμένη περίπτωση ασφαλισμένων, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά «με το ένα πόδι» στη σύνταξη, είναι ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ειδικά για το ΙΚΑ ισχύει η 35ετία μαζί με τη συμπλήρωση του 58ου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.