# #

25 Ιουλ 2013

Έκτακτο δελτίο φορολογικής θύελλας


Τις αντοχές των φορολογουμένων, των νοικοκυριών, της κοινωνίας, αλλά και της κυβέρνησης θα δοκιμάσει η «καταιγίδα» των φόρων που θα πρέπει να πληρωθούν στο διάστημα Αυγούστου 2013-Φεβρουαρίου 2014. 

Ειδικότερα, είκοσι φορές θα χτυπήσει μέχρι τον Φεβρουάριο η εφορία την πόρτα των φορολογουμένων για να εισπράξει 7,2 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας ο λογαριασμός αγγίζει τα 8.5 δισ. ευρώ.

Έως τον Νοέμβριο θα φτάσουν στην πόρτα του κάθε φορολογούμενου πολίτη αυτή της χώρας έξι διαφορετικά ειδοποιητήρια πληρωμής για συνολικά εννέα φόρους:

* Φόρους εισοδήματος (που ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος).
* Ενιαίο εκκαθαριστικό για ΦΑΠ 2011-2012
* Άλλο εκκαθαριστικό για ΦΑΠ 2013
* Ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον φόρο πολυτελείας
* Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων που θα συνεισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανά δίμηνο
* Τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. του 2014.

Η καταιγίδα των φορο-επιβαρύνσεων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ΕΕΤΑ (Μέχρι τον Φεβρουάριο 2014 υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από το ΕΕΤΑ 1,9 δισ. ευρώ).
Παράλληλα, πολλοί φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά του φόρους εισοδήματος 2013. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων έχει αρχίσει και περίπου 2.000.000 φορολογούμενοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Συνολικά φέτος θα υποβληθούν περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος συμπεριλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο Ε1 όλων των ει­σοδημάτων του φορολογουμένου ανεξάρτητα από τον τρό­πο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Η αναγραφή των ποσών αυτών (π.χ. από τόκους) γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύ­ψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύ­ης (1%-4%). Έτσι, φέτος αρκετοί φορολογούμενοι θα πλη­ρώσουν υψηλότερη εισφορά, δεδομένου ότι συνυπολογί­ζονται πλέον όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως εάν αυτά έχουν φορολογηθεί με διαφορετικό τρόπο (π.χ. τόκοι, μερίσματα κ.λπ.). Επίσης, στο εκκα­θαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος θα περιλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύμα­τος. Το 2013 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερα στην εφορία. Και αυτό, διότι έχει αυξηθεί το τέ­λος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ από 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, όσοι πλη­ρώνονται με μπλοκάκι και έχουν μέχρι και τρεις εργοδότες θα καταβάλουν μειωμένο τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.

Άρχισε η αποστολή

Πρόσθετα φορτωμένο θα είναι το ταχυδρομείο για 500.000 φορολογούμενους που έχουν κτίσματα και εντός σχεδίου πό­λεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ. Αυτοί θα λάβουν μαζεμένα τα εκκαθαριστικά Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012, η αποστολή των οποίων έχει ξεκινήσει ήδη από τη ΓΓΠΣ. Ο ΦΑΠ θα υπολογιστεί με συ­ντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συ­νολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Η αποπληρωμή των ΦΑΠ 2011 και 2012 θα γίνει σε επτά μη­νιαίες δόσεις, αλλά στα μέσα Σεπτεμβρίου θα αποσταλεί και η «λυπητερή» για τον ΦΑΠ του 2013, που θα καταβληθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπο­λογίσει την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ εντός του 2013.

Στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη με στόχο την είσπραξη 136 εκατ. ευρώ μέσα στο 2013. Ο νέος φόρος θα ξεκινά από τα 418 ευρώ για αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών που δεν έχουν κλείσει πέντε χρόνια από την ημέ­ρα ταξινόμησης. Για οχήματα 1.929-2.500 κυβικών ο φόρος θα ανέρχεται στο 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης και για αυτοκίνητα άνω των 2.501 κυβικών στο 10% επί του τεκμη­ρίου διαβίωσης. Θα εξαιρούνται τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών και τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκί­νητα αναπήρων. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί το εάν ο φόρος θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις.

Σκάσε και πλήρωνε

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας. Τα σχετικά ειδοποιητήρια για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες θα είναι διαθέσιμα στο Taxinet κατά το τελευταίο δίμηνο του έτους, όπως συνέβη και το 2012. Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 προβλέπονται στα 1,22 δισ. ευρώ. Έτσι λοιπόν, ένα νοικοκυριό με ακίνητα και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα πρέπει να πληρώσει ακόμη και τέσσερις φόρους μέσα σε έναν μήνα: 

Οι 9 φόροι των επομένων 6 μηνών

1. Φόρος Εισοδήματος
2. Εισφορά Αλληλεγγύης
3. Τέλος Επιτηδεύματος
4. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011
5. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2012
6. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013
7. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων
8. Φόρος Πολυτελείας
9. Τέλη κυκλοφορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.