# #

27 Απρ 2013

Μελέτη IISS: "Η Ρωσία έγινε ξανά η πρώτη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης"!



"Η Ρωσία διατηρεί σε σταθερά αυξανόμενες τις δαπάνες για την Άμυνα ενώ αντίθετα λόγω της οικονομικής κρίσης οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επιβάλλουν μεγάλες περικοπές με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει υπεροχή στα συμβατικά οπλικά συστήματα στην Ευρώπη, ενώ να διατηρεί την υπεροχή στα στρατηγικά όπλα". Αυτά αναφέρονται σε ανάλυση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (International Institute forStrategic Studies -IISS) για την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη

Αντικατοπτρίζοντας τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η συνολική δαπάνη για την Άμυνα μειώθηκε για...
δεύτερη φορά σημαντικά και το 2012. Παρόλα αυτά υπήρξαν σημαντικές δαπάνες από χώρες στη Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, Ασία ενώ μειώσεις σημειώθηκαν σε χώρες της Β. Αμερικής και της Ευρώπης. 

Όπως είχε προβλεφτεί, το 2012 σημειώθηκε για πρώτη φορά μεγαλύτερη συνολική δαπάνη για εξοπλιστικά προγράμματα από χώρες της Ασίας από το σύνολο του αντίστοιχου προϋπολογισμού χωρών μελών του ΝΑΤΟ!

Συνολικά 45 από τις 600 σελίδες της μελέτης αναφέρονται στα εξοπλιστικά προγράμματα  της Ρωσίας με αυξητικές τάσεις που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν αντίθετα τις δαπάνες για εξοπλισμούς των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών που βαίνουν μειούμενοι.

Η διαπίστωση αυτή προκάλεσε αίσθηση καθώς ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός εμανίζεται σταθερά μικρότερος τα τελευταία χρόνια από χώρες του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά εν τέλει υπάρχει εξήγηση: Οι δυνάμεις της Ρωσίας ξεκίνησαν τον επανεξοπλισμό τους, ουσιαστικά το 2005, αλλά από ένα σημείο που αντιστοιχούσε στο 30% της ισχύος της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης σε ότι αφορά τα συμβατικά όπλα, οπότε η βάση που είχαν ήδη τους επέτρεψε να κυριαρχήσουν και πάλι αριθμητικά. Π.χ. έχουν περισσότερα άρματα μάχης αυτή την στιγμή από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μαζί!

Επίσης αναφέρει ότι μέχρι το 2020 το προβάδισμα που απέκτησε και πάλι η Ρωσία θα διευρυνθεί λόγω της μαζικής εισαγωγής νέων οπλικώνσυστημάτων σε όλες τις κατηγορίες σε εφαρμογή ενός προγράμματος 600 δισ. δολαρίων μόνο για εξοπλισμούς, το οποίο θα αποδώσει 76% περισσότερα οπλικά συστήματα απ'ότι αν τα κατασκεύαζαν οι δυτικές χώρες, λόγω χαμηλότερου κόστους ανάπτυξης και κατασκευής τους.

Στην Ευρώπη, ελάχιστες χώρες, λόγω της οικονομικής κρίσης θα εξακολουθήσουν να έχουν στοιχειώδη προγράμματα εξοπλισμών. Μόνο η Βρετανία, η Τουρκία και η Γαλλία και λιγότερο η Νορβηγία και η Σουηδία θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν στις δυνάμεις τους νέα όπλα μέχρι το 2020.

Ειδικότερα όσον αφορά τις ΗΠΑ σε στοιχεία που κοινοποιήθηκαν, το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για την Άμυνα ύψους 550 δισ. $  για το 2013 που είναι μειωμένηκατά 100 δισ. $ από το 2012.

Η Βρετανία δαπανά 90 δισ. $ για την Άμυνα της, ενώ η Κίνα κατέχει την 3η θέση διεθνώς καθώς δαπανά 120-150 δισ. $ , με τη Γαλλία στην 4ης θέση με δαπάνες 70 δισ $. Η Ρωσία βρίσκεται στην 5η θέση με προϋπολογισμό Άμυνας 55-60 δισ.$ ο οποίος όμως για το 2013 θα αυξηθεί στα 100 δισ.!
Εδώ να σημειώσουμε ότι με τα ίδια λεφτά που η Ρωσία παράγει ένα Su-35 π.χ. οι ΗΠΑ παράγουν μόλις το 1/3 ενός μαχητικού F-15, ενώ η αντιστοιχία των ΗΠΑ με την Κίνα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι περικοπές που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου στις ΗΠΑ οφείλονται στην οικονομική κρίση ενώ στην περιστολή δαπανών συνέβαλε ο τερματισμός του πολέμου στο Ιράκ ενώ δρομολογείται και η σταδιακή απόσυρση από το Αφγανιστάν.

Οι περικοπές επηρέασαν και σημαντικά προγράμματα όπως αυτό των μαχητικών 5ης γενιάς F-22 καιF-35 ενώ σε αντίστοιχες περικοπές προχωράνε και πολλές χώρες εντός ΝΑΤΟ.

Αντίθετα η Ρωσία έχει σε πλήρη ανάπτυξη το πρόγραμμα του PAK FA το οποίο αναμένεται να αποδώσει ένα ικανό μαχητικό 5ης γενιάς τα προσεχή χρόνια σε ικανούς αριθμούς με κόστος κτήσης να είναι 1:2,5 έναντι του F-22.

 Επιπλέον σε εξέλιξη βρίσκεται η είσοδος σε υπηρεσία νέων πυραυλικών συστημάτων σε όλες τις κατηγορίες, μονάδων επιφανείας, πυρηνικών υποβρυχίων, συστημάτων αεράμυνας και νέων αρμάτων μάχης.

Ο ραγδαίος εκσυγχρονισμός των ρωσικών Ε.Δ εξηγείται καθώς μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλής χρηματοδότησης από την πτώση της ΕΣΣΔ, ακολούθησε περίπου μια δεκαετία τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης η οποία αποδίδει σταδιακά συστήματα έτοιμα να ενταχτούν σε υπηρεσία. Με τους ρυθμούς αυξανόμενης χρηματοδότησης οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η Μόσχα θα έχει εκσυγχρονίσει σε ποσοστό 70% τις ρωσικές Ε.Δ μέχρι το 2020 κερδίζοντας σχετικό προβάδισμασε ρυθμό ανάπτυξης έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.