# #

9 Δεκ 2012

Tι έχω πάθει και ξεχνάω...

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι απέχεις ακόμη ηλικιακά από το Αλτσχάιμερ. Κι όμως, αν και νέος άνθρωπος, πιάνεις τον εαυτό σου να ξεχνάει πράγματα που δε θα έπρεπε. Διάβασε τι φταίει μπας και το διορθώσεις...

"Μα σ΄ το είπα!" επιμένει εκείνη. Εσύ, πάλι, αν και προσπαθείς βασανιστικά να φέρεις στη μνήμη σου τη συζήτηση _ που είχατε, δεν μπορείς να θυμηθείς κάτι από τα λόγια της. 

Αρχίζεις να ιδρώνεις και να αγχώνεσαι, αφού για άλλη μια φορά σε κατηγόρησε πως δεν της δίνεις σημασία. 

Παράλληλα, πολλές φορές ξεχνάς πράγματα που δε θα έπρεπε ή -το χειρότερο- που γνωρίζεις ότι τα ξέρεις, όπως, για παράδειγμα, την κατάλληλη λέξη για κάτι. 

Το πρόβλημα είναι πως ηλικιακά δε δικαιολογείται να έχεις χτυπηθεί από τη μεγάλη πληγή της τρίτης ηλικίας. 

Η συστηματική απώλεια μνήμης δεν οφείλεται μόνο στο Αλτσχάιμερ. 


Υπάρχουν ακόμα επτά λόγοι για τους οποίους ο σκληρός σου κρασάρει και η μνήμη σου χάνεται...


Χρόνιο στρες
Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε υπερκινητικότητα, ενεργοποιούνται μια σειρά βιοχημικών αλλαγών που πυροδοτούν την αντίδραση του αμυντικού συστήματος στα διάφορα ερεθίσματα. Η κορτιζόλη αυξάνεται στον εγκέφαλο, ώστε να κινητοποιηθεί η ενέργεια και η ετοιμότητα του οργανισμού. Ο εγκέφαλος χάνει κύτταρα και συναντάει προβλήματα στο σχηματισμό καινούριων νευρώνων. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στην ικανότητά σου να συγκρατείς καινούριες πληροφορίες. 

Ψάξου όταν... 
• Ο ύπνος σου διαταράσσεται ή κοιμάσαι λιγότερο. Η έλλειψή του αυξάνει το στρες, καθώς οι αναμνήσεις ταξινομούνται και οργανώνονται κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου. 
• Αναλαμβάνεις πολλές ευθύνες σε κάθε στρεσογόνο περίοδο. Η υπερπροσπάθεια «στραγγίζει» τον εγκέφαλο.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη συχνά είναι αλληλένδετη με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με το σύστημα διέγερσης. Έτσι, η συγκέντρωση και η επικέντρωση επηρεάζονται αλλοιώνοντας τη δυνατότητα σωστής αποθήκευσης νέων αναμνήσεων. Η εμμονή στα άσχημα γεγονότα του παρελθόντος με τα οποία ζουν οι καταθλιπτικοί οδηγεί στην έλλειψη προσοχής στο παρόν και στην αδυναμία αποθήκευσης πρόσφατων αναμνήσεων. 

Ψάξου όταν...
• Διαπιστώνεις αίσθημα απελπισίας, απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε αντικειμενικά απολαυστικές δραστηριότητες ή παρατηρείς αλλαγές στην όρεξή σου και στον ύπνο.
• Δεν μπορείς να οδηγήσεις ή να πληρώσεις τις στοίβες λογαριασμών που βρίσκεις στο χαλάκι της πόρτας. Κάποιος που περνά κατάθλιψη αισθάνεται ανίκανος να αναλάβει -αν και μπορεί- τέτοια καθήκοντα, σημειώνει ο Άντον Πορστέινσον, ψυχίατρος και διευθυντής της Κλινικής για τη Δυσλειτουργία της Μνήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Γήρας 
Η απώλεια μνήμης δεν αποτελεί πάντοτε σημάδι πως κάτι κακό συμβαίνει. Μερικές φορές είναι φυσιολογική. Η εγκεφαλική παρακμή έχει παρατηρηθεί πως ξεκινάει κάπου ανάμεσα στα τέλη των 20 και στο ξεκίνημα των 30. Στα 50 του ένας άνθρωπος συχνά ταλαιπωρείται από το σύνδρομο «καλά τι ήρθα να κάνω σ΄ αυτό το δωμάτιο;» και αντιμετωπίζει περιστασιακά προβλήματα στην απομνημόνευση ονομάτων ή στη συγκράτηση ολόκληρης της λίστας με τα ψώνια. Τα συμπτώματα αυτά δεν αποτελούν de facto προοίμιο άνοιας. 

Ψάξου όταν...
• Οι Άγγλοι ισχυρίζονται πως «είναι αδύνατον να μάθεις καινούρια κόλπα σε ένα γέρικο σκύλο». Μήπως συμβαίνει κάτι τέτοιο και μ΄ εσένα; Αν ναι, δώσε προσοχή στον «γέρικο».

• Φοβάσαι. Η ενόχληση που προκαλεί το να μη θυμηθείς ένα σημαντικό ραντεβού είναι διαφορετική από τον ενδόμυχο φόβο που γεννάει το γεγονός ότι ξεχνάς, για παράδειγμα, πώς λειτουργεί το κινητό σου, τονίζει ο ψυχολόγος-γεροντολόγος Κεν Ρόμπινς από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.