# #

11 Δεκ 2012

Γιατί δεν έχει καταρρεύσει ακόμη η κοινωνία;



113615-ceb1cebdceb1cf80cf84cf85cebeceb7







Το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην εποχή του Μνημονίου, έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας εκστρατείας δυσφήμησης και απαξίωσης.
Το επιχείρημα είναι γνωστό: 
εάν οι υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος ιδιωτικοποιηθούν τότε και οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν αλλά και οι υπηρεσίες θα βελτιωθούν λόγω «ανταγωνιστικότητας».
Όλοι αυτοί που κατηγορούν το «κράτος», είναι συνήθως οι ίδιοι που όταν βρεθούν σε δύσκολη θέση αναφωνούν «πού είναι το κράτος;»...

Όλοι αυτοί που κατηγορούν το δημόσιο, ξεχνούν ότι κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν σε όλο και πιο δύσκολές συνθήκες, με όλο και χαμηλότερες αμοιβές, με όλο και μεγαλύτερη επισφάλεια, για να εξυπηρετήσουν τους όλο και περισσότερους ανθρώπους που προσφεύγουν πλέον στις υπηρεσίες του δημοσίου, και για να εξασφαλίσουν όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα για μια σύγχρονη κοινωνία: τη μόρφωση και την υγεία, το ρεύμα και το νερό, την καθαριότητα και τη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια.
Αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται για να μην καταρρεύσει η κοινωνία δεν είναι η εξαίρεση, είναι δίπλα μας. 
Τις τελευταίες δέκα μέρες τους συναντώ καθημερινά, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ. Δεν είναι από τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με διάσημους γιατρούς και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. 
Αντίθετα είναι ένα μικρό νοσοκομείο, που δημιουργήθηκε στους χώρους παλαιάς ιδιωτικής κλινικής, με ασανσέρ που δεν λειτουργούν, με τα σημάδια της φθοράς εμφανή παντού στο κτήριο, με θαλάμους ασθενών μικρούς και καταθλιπτικούς.
Σε αυτό το νοσοκομείο για μέρες βλέπω καθημερινά γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να εργάζονται σκληρά, να παρηγορούν οικογένειες, να περιποιούνται ασθενείς, να είναι πρόθυμοι και ευγενικοί, να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να βαρυγκωμούν, να μην παίρνουν «φακελάκι» για να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον ασθενή. 
Μια νεαρή νοσοκόμα που φρόντιζε έναν ηλικιωμένο ασθενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μου είπε με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια ότι «αυτή είναι η δουλειά μου και χαίρομαι που κάνω αυτή τη δουλειά, που φροντίζω ανθρώπους».
Για αυτούς τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, και τους χιλιάδες άλλους που εργάζονται σε τομείς του δημοσίου που είναι απαραίτητοι για να διατηρηθεί η χώρα όρθια σε συνθήκες οικονομικής καταστροφής, ποιος και πότε θα μιλήσει; 
Ίσως, όταν αντιληφθούμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας.

6 σχόλια:

  1. Συμφωνώ είναι πολύ χρήσιμοι όλοι και θα έπρεπε ίσως να είναι και περισσότεροι και πρέπει να είμαστε δίπλα τους, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που έχουν διοριστεί στο δημόσιο με τεράστιους μισθούς με πλάγιους τρόπους και υπάρχει και εντολή να μην πειραχθούν και δεν κάνουν και τίποτα.
    Εκεί αρχίζουν τα προβλήματα και γι' αυτούς φωνάζει ο περισσότερος κόσμος όχι για το δάσκαλο, το γιατρό, τον καθηγητή.
    Διαφωνείτε ότι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι τύποι στο δημόσιο;
    Γιατί εγώ άλλα έχω ακούσει.
    Δεν είναι όλο το δημόσιο αγνό και άμεμπτο.
    Υπάρχουν πολλοί που έφαγαν από εκεί μέσα και εννοείται ότι δεν είναι η πλειοψηφία αλλά είναι πολλοί. Οι ίδιοι οι συνάδερφοί τους γιατί δεν βγαίνουν να τα πουν και να τα καταγγείλουν για να ξεβρωμίσει το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα υπάρχει ένα 5% , ίσως λιγο περισσότερο , κυρίως διορισμένοι από τα κόμματα που κυβερνάνε τόσα χρόνια, σε διοικητικές θέσεις που έχουν κυριολεκτικά ρημάξει τον δημόσιο τομέα, υπακούοντας στις επιταγές των προισταμένων τους που τους έχουν διορίσει και τους προστατεύουν...

    Ο στόχος τους είναι να απαξιώσουν όλους τους εργαζόμενους , τους απλούς εργαζόμενους, να απολύσουν όσους περισσότερους μπορούν και να μειώσουν τους μισθούς των υπολοίπων....Να ξεπουλήσουν ότι πουλιέται και να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία, δημοσιες υπηρεσίες....
    Το μόνο σίγουρο είναι οι συγκεκριμένοι , διορισμένοι(το 5%-10%)που ρημάζουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα θα είναι οι μόνοι που δεν θα χαθούν ...Θα τους φροντίσουν τα λαμόγια που τους διόρισαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς έτσι είναι, αλλά αυτό το 90%-95% γιατί δεν έβγαίνε τόσα χρονια να τα πει όλα αυτά, να φωνάξει, να αντιδράσει, να καταγγείλει και το κάνει τώρα που απλά όπως λεει η Μαρία παρακάτω βιώνουν τώρα αυτό που βιώνουμε εμείς στον ιδιωτικό τομέα εδώ και καιρό.
      Εγώ ξέρω ότι όταν κολυμπάς σε μία βρώμικη πισίνα και δεν βγαίνεις έξω, δεν φωνάζεις να αλλάξουν το νερό θα βρωμιστείς και εσύ.
      Νόμος!
      Και δεν μπορείς να φωνάζεις για την βρώμα της πισίνας αφού κολυμπάς τόσα χρόνια.
      Τώρα το θυμήθηκες;

      Διαγραφή
  3. Προσωπικά καταννοώ και εκτιμώ τους δημόσιους υπαλλήλους και το παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους. Το μόνιμο ερώτημά μου όμως, που είναι και παράπονο, είναι πότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταννοήσουν ότι το εργασιακό καθεστώς που τώρα βιώνουν, είναι μια πάγια κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και δίχως την προστατευτική ομπρέλλα των συνδικαλιστικών οργάνων, που τους επιτρέπεται να έχουν.
    Αν αναγνωρίσουν ότι στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχούσε πάντα εργασιακός μεσαίωνας, τότε ίσως εκτιμήσουν αυτό που έχουν και γίνουν πιο παραγωγικοί, πιο θετικοί σε διαδικασίες αξιολόγησης και πιο αποτελεσματικοί.
    Και λιγότερο ανάλγητοι όταν πίσω από ένα γκισέ και με τη δύναμη της εξουσίας που συχνά ασκούν, αντιμετωπίζουν τον πολίτη απαξιωτικά και δίχως καμμία διάθεση για εξυπηρέτηση.

    Το παράδειγμα της νοσηλεύτριας, υπάρχει όντως αλλά μόνο ως φωτεινή εξαίρεση σε κάποιους. Αξίζουν πολλά μπράβο σ' αυτούς τους ανθρώπους και είναι η μόνη μας ελπίδα να ξεβρωμίσουμε κάποτε το τοπίο.
    Τα σέβη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οποτε δηποτε πηγα σε δημοσια υπηρεσια ΔΕΝ εγινε η δουλεια μου, με προσεβαλα, αργησα, με γελοιοποιησαν, με εκλεψα.
    η συμπεριφορα τους σκατιασμενη σαν τα μουτρα τους.
    για οποιον αμφιβαλει..
    ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΠΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ. Ο ΑΡΧΙΔΟΤΣΟΓΛΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΕΙ " ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ" ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΑ ΔΕ, ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ 11% ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ.
    εαν εχετε τα κοτσια ελατε αυριο τεταρτη μαζι μου στην δεη παγκρατιου να δειτε.
    αλλα ΔΕΝ θα ερθετε απλως αυτο-δικαιολογειτε "κατι" και ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ "ΤΙ"
    αφηστε δεν σας παιρνει, το δημοσιο γυμνωθηκε οπως και η χολερα του πασοκ.

    εαν η Ελλας ελευθερωθει θα τους "γαμησομε" εαν η Ελλας χαθει "κλαστε μας τον πουτσον" οπως ανεφωνησε ο Στρατηγος Γεωργιο Καραισκακης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προσεβαλαν
    εκλεψαν

    το πληκτρολογιο μου εχει ψιλοπροβλημα, τρωει τα "ν"
    αυτο εκαναν και οι αλητες του πασοκ που τα αφαιρεσαν απο την θεικη Ελληνικη γλωσσα.
    καταραμενοι να ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.