# #

12 Δεκ 2012

Οι κάτοικοι βουλγάρικου χωριού ζητούν να μάθουν ελληνικά


Οι κάτοικοι του πομάκικου χωριού Τσράντσα της Νότιας Βουλγαρίας, ζητούν δασκάλους για να τούς διδάξουν την ελληνική γλώσσα!
Το χωριό απέχει «μια ανάσα» από τα σύνορα με την Ελλάδα. Απλωμένο στα σπλάχνα της Ροδόπης, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Γκότσε Ντέλτσεφ ενώ, σε ευθεία γραμμή, το πιο κοντινό χωριό στην Ελλάδα είναι οι Ποταμοί τού Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.
...

Οι κάτοικοι βουλγάρικου χωριού ζητούν να μάθουν ελληνικά
«Καθώς πολλοί από τους 650 κατοίκους της Τσράντσα πηγαίνουν στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά, ως εποχιακοί εργάτες, η καλή γνώση των ελληνικών θα τούς διευκόλυνε σημαντικά» δηλώνει ο κοινοτάρχης της Τσράντσα Ιλίν Ντολαπτσίεφ, που προσθέτει:
«Γι” αυτό απευθύναμε γραπτώς το αίτημά μας στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας αλλά στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια».
Η Ελλάδα, λόγω της εγγύτητας, είναι ο πρώτος προορισμός για τους κατοίκους της Τσράντσα, οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα οικονομικά με τα λίγα χρήματα που κερδίζουν από την καλλιέργεια του καπνού, όπως τονίζει ο κ. Ντολαπτσίεφ.
«Τα κτήματα που έχουμε είναι μικρής έκτασης και ο κάθε αγρότης δύναται να βγάλει, κατά μέσο όρο, περίπου 500 κιλά καπνό το χρόνο. Αν σκεφτείτε ότι τα καπνά μας τα παίρνουν προς έξι λέβα (τρία ευρώ) το κιλό, τα 3000 λέβα (1500 ευρώ) το χρόνο, δεν φτάνουν με τίποτα για να καλυφθούν οι ανάγκες μιας οικογένειας» επισημαίνει ο 46χρονος κοινοτάρχης της Τσράντσα.
Σημειώνεται πως το ίδιο χωριό έχει ζητήσει επίσημα να… «ενσωματωθεί» στην Ελλάδα και να αποτελεί μέρος της!
**********************************************************************************

Δύο βουλγαρικά χωριά θέλουν να ενωθούν με την Ελλάδα!


Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα στη Βουλγαρία, γι΄ «αυτό προτιμούμε να διοικούμαστε από τις αρχές του νομού Δράμας ή Καβάλας» αναφέρει η επίσημη επιστολή τους προς τον Έλληνα πρέσβη.
«Εδώ είναι το βασίλειο της διαφθοράς» λένε οι κάτοικοι δύο χωριών στη Βουλγαρία οι οποίοι ζητούν… να ενταχθούν στην Ελλάδα.
Την ιστορία αποκαλύπτει η γαλλική Figaro  με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «το ελληνικό όνειρο δύο βουλγαρικών χωριών».
Στη Σόφια, κανείς δεν είχε ακούσει για αυτά τα δύο χωριά βαθιά στα βουνά της Ροδόπης. Αλλά οι 600 κάτοικοι του Τσράντσακαι οι 800 του χωριού Μπράστεν έχουν διαπράξει κάτι αδιανόητο για τα Βαλκάνια.Ζητούν επίσημα να ενωθούν με την Ελλάδα, αναφέρει μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα.
«Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα στη Βουλγαρία, γι “αυτό προτιμούμε να διοικούμαστε από τις αρχές του νομού Δράμας ή Καβάλας» αναφέρει η επίσημη επιστολή τους προς τον Έλληνα πρέσβη.
Ο λόγος αυτής της δυσαρέσκειας έχει να κάνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι χάθηκαν στα χρόνια του κομμουνισμού. Έκτοτε οι χωρικοί μάταια προσπαθούν να αποδείξουν πως η γη που οργώνουν για πολλές γενιές είναι δική τους.
«Στην Ελλάδα, σέβονται αυτούς που δουλεύουν τη γη. Εδώ είναι το βασίλειο της κομπίνας  και της διαφθοράς», είπε στη Figaro ο Ιλιν Ντολάπτσιεβ δημοτικός σύμβουλος του Tsrantcha., ο οποίος ελπίζει στην… χρηστή διοίκηση των ελληνικών αρχών.
9 11.12
************************************************************************************************
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα Πομάκοι μουσουλμάνοι (σχόλιο του xrhsp)

ΔΕΙΤΕ:    Brashten

BRASHTEN-MOI RODEN KRAI


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.