# #

14 Νοε 2012

«Θα σου κόψω τ’ αυτιά»!


Στο ένδοξό μας Βυζάντιο, μια συνηθισμένη ποινή ήταν το κόψιμο των αυτιών, ανάμεσα στα τόσα άλλα κοψίματα ανθρωπίνων μελών (βλ.ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ). 

Την απειλή αυτή την άκουσα πολλές φορές ν’ απευθύνεται και σε μένα και σ’ άλλους ανθρώπους, κυρίως από δασκάλους στα σχολεία. 

Την λέγανε όμως και όλοι σχεδόν οι μεγάλοι στα άτακτα παιδιά.

Το τράβηγμα του αυτιού μάλιστα ήταν καθημερινή σχεδόν χειρονομία των δασκάλων, ειδικά των πολύ αμόρφωτων, σ’ όλα τα σχολεία. 


Προσωπικά πιστεύω ότι τ’ αυτιά μου είναι κάπως...
μεγάλα από τα πολλά τραβήγματα που δέχτηκαν την εποχή των εγκυκλίων σπουδών μου.
Από πού ξεκίνησε το κακό αυτό! Το μόνο σχετικό που μπορώ να θυμηθώ είναι η χειρονομία ενός άγιου μαθητή του Χριστού. Αν κανείς γνωρίζει κάποια αρχαιότερη ιστορία απ΄ αυτή του Πέτρου ας μας ενημερώσει:
Την ώρα που συνέλαβαν το Χριστό, ο Πέτρος έβγαλε μαχαίρι και έκοψε το αυτί ενός από τους δούλους του αρχιερέα, του Μάλχου. (Ματθ. 26, 51. Μάρκ. 14, 47. Λουκ. 22, 50. Ιωάν. 18, 10).
Τώρα τι του έφταιξε το αυτί του δούλου, αυτουνού του αγίου – που ήταν και μαθητής του ίδιου του θεού! – είναι πράγματι ένα μυστήριο!
Άκουσα αρκετές φορές και κόψιμο αυτιού με δόντια. Και τώρα, μόλις προχθές, διάβασα για έναν παπά ογδοντάχρονο, ο οποίος εξάσκησε επιτυχώς την χριστιανική του αυτή αρετή (από http://www.tsantiri.gr/kosmos/iereas-dagkose-ke-ekopse-to-afti-sinadelfou-tou.html):

Ιερέας δάγκωσε και έκοψε το αυτί συναδέλφου του!

Ιερέας δάγκωσε και έκοψε το αυτί συναδέλφου του!
Ένας συνταξιούχος ιερέας, 81 ετών δάγκωσε και έκοψε το αυτί ενός άλλου συνταξιούχου ιερέα, επειδή… του πήρε τη θέση στάθμευσης!
Το απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Περθ της Αυστραλίας, έξω από τον οίκο ευγηρίας όπου κατοικούν οι δύο ηλικιωμένοι.
Οι δυο τους τσακώθηκαν για μία θέση πάρκινγκ και πιάστηκαν στα χέρια. Ο 81χρονος Χένρι Μπερν, σε μία κίνηση που θύμισε Μάικ Τάισον, δάγκωσε και έκοψε το αυτί του 80χρονου Τόμας Κάμερον Σμιθ, σύμφωνα με το flashnews.gr
Έπειτα, ζήτησε από το θύμα του να… σηκώσει από το έδαφος το κομμένο αυτί και να το βάλει στην τσέπη του!
Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να καταλάβει ο 80χρονος ότι αυτό που σήκωσε από το έδαφος ήταν ένα κομμάτι από το αυτί του! Τότε το τύλιξε σε μία πετσέτα και πήγε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση συγκόλλησης.
Ο 81χρονος συνελήφθη και του επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα. Κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο και να μην ξαναπλησιάσει τον… δαγκωμένο Σμιθ.

****************************************************************************************************

ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ Τ΄ ΑΥΤΙΑ. 
ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΟΨΙΜΟ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Τα γαϊδουρινά αυτιά του βασιλιά Μίδα

Κάποτε, ο Πάνας είχε το θράσος να συγκρίνει τον εαυτό του σε μουσική ικανότητα με τον Απόλλωνα κι έτσι αποφάσισαν να αναμετρηθούν. Κριτής μπήκε ο Τμώλος και στην αναμέτρηση έτυχε να είναι παρών και ο Μίδας. Ο Πάνας έπαιξε μουσική με τον αυλό του και ο Απόλλων με τη λύρα του. Ο Τμώλος μεμιάς έδωσε τη νίκη στον Απόλλωνα, αλλά ο Μίδας δε συμφώνησε κι έτσι ο Απόλλων του «χάρισε» ένα καινούριο ζευγάρι από αυτιά γαϊδάρου για να ακούει καλύτερα την επόμενη φορά.
Ο βασιλιάς Μίδας ντρεπόταν για τα αυτιά του και προσπάθησε να τα κρύψει με ένα σκούφο. Το μυστικό του φυσικά γνώριζε μόνο ο κουρέας του, ο οποίος όμως επειδή δεν άντεξε, πήγε σ” ένα χωράφι, έσκαψε ένα λάκκο και ψιθύρισε την ιστορία. Μετά σκέπασε το λάκκο με χώμα, κι έφυγε. Στο χώμα όμως φύτρωσαν καλάμια, τα οποία άρχισαν να διαδίδουν την ιστορία με το φύσημα του ανέμου, ότι δηλ. ο βασιλιάς Μίδας είχε γαϊδουρινά αυτιά, κι έτσι όλοι μάθανε για το πάθημά του.
Την ιστορία αυτή την αναφέρει ο Απολλώνιος ως απόδειξη ότι ο Μίδας κρατούσε από το γένος των Σατύρων. (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82)
http://athriskos.gr/web/11/11/2012/3500/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.