# #

18 Σεπ 2012

Ο τραχανάς...


Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. 

Φτιάχνεται από αλεύρι, αιγοπρόβειο γάλα και αυγά, και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστo.
Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες, ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. 

Στην κλασική του συνταγή, που υπάρχει από την αρχαιότητα, ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν ...
σούπα αλλοτε με αρκετό νερό και άλλοτε πιο πηχτός και βράζεται σκέτος ή με ντομάτα. 

Συχνά συνοδεύεται με τυρί φέτα ή τριμμένη μυζήθρα. Ο τραχανάς που επιμελείται το Ραδίκι αποτελείται από τις αγνότερες πρώτες ύλες και δεν περιλαμβάνει κανένα βιομηχανοποιημένο προϊόν.

Το γάλα είναι αποκλειστικά κατσικίσιο, από ζώα που βόσκουν ελεύθερα σε βουνά της Μεσσηνίας. Συλλέγεται την ημέρα παρασκευής του τραχανά και μεταφέρεται το συντομότερο στον χώρο παρασκευής. 

Τα αυγά προέρχονται από κότες που τρέφονται αποκλειστικά με φυσικές τροφές και κινούνται ελεύθερα σε μεγάλους χώρους. Όπως και το γάλα, συλλέγονται φρέσκα την ημέρα παρασκευής του τραχανά.

Το αλεύρι ή το πλιγούρι προέρχεται από την ελληνική παραδοσιακή ποικιλία σιταριού "Μαυραγάνι" και καλλιεργείται χωρίς καμιά επέμβαση στην περιοχή της Λακωνίας. Αλέθεται σε παλιούς μύλους με πέτρινα λιθάρια και αποθη κεύεται σε υφασμάτινα τσουβάλια χωρίς την πρόσμιξη κανενός είδους συντηρητικού.

Ο τραχανάς μας ζυμώνεται σε μικρά τοπικά εργαστήρια μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο γιατί τότε τα αυγά και το γάλα έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. 

Στεγνώνει για τουλάχιστον μία εβδομάδα στον ήλιο σε μεγάλες ξύλινες επιφάνειες, και όχι σε κλειστά ξηραντήρια, και συσκευάζεται σε υφασμάτινες συσκευασίες, βάζα ή πήλινα σκεύη.

Με τον ίδιο ακριβώς τ ρόπο κατασκευάζονται και άλλα παραδοσιακά ζυμαρικά όπως μακαρόνια κ αι χυλοπίτες.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.