# #

18 Σεπ 2012

Τελειωμό δεν έχει ο «διωγμός» των ιδιοκτητών ακινήτων


Και νέο «χαράτσι» για τους ιδιοκτήτες


http://marketbeast.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_0458.jpeg
Τελειωμό δεν έχει ο «διωγμός» των ιδιοκτητών ακινήτων, που από το νέο έτος, θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αντεπεξέλθουν στον ενιαίο φόρο αλλά και στα νέα ..
πιστοποιητικά, που βάσει κοινοτικής οδηγίας θα πρέπει να έχουν για τα ακίνητά τους.
Ο μηχανολόγος του Πολυτεχνίου της Λοζάνης και τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κ. Σταμάτης Περδίος σε δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ καταδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται στους ιδιοκτήτες με τη νέα οικονομική επιβάρυνση: «Από την 1η Ιανουαρίου 2013 σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχουν ακόμη δυο πιστοποιητικά. Ένα για τη θέρμανση και ένα για τον κλιματισμό.
Αυτά τα δυο πιστοποιητικά δεν θα έχουν διάρκεια δέκα ετών, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό, που αφορά το κέλυφος το κτιρίου, αλλά θα έχουν διάρκεια από δυο έως τέσσερα χρόνια. Ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού και ανάλογα με το είδος του καυσίμου».
Όπως αποκαλύπτει στο ΘΕΜΑ ο κ. Περδίος τα πιστοποιητικά αυτά δεν θα χορηγούνται μόνο κατά την πώληση ή ενοικίαση κτιρίων όπως γίνεται μέχρι σήμερα για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά θα είναι υποχρεωτικά για όλους τους ιδιοκτήτες. «Μιλάμε ότι αυτό το πιστοποιητικό θα αφορά τα 5 εκατομμύρια ακίνητα και να είναι υποχρεωτικό για κάθε ιδιοκτήτη.
Και μετά από αυτό ήδη υπάρχει οδηγία που φθάνει και στην Ελλάδα όπου θα πρέπει να έχουμε πιστοποιητικό για την ποιότητα του νερού, του αέρα, για τον ανελκυστήρα για τον αμίαντο αλλά και για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.
Κατά τη γνώμη μου το τελευταίο είναι το μόνο χρήσιμο πιστοποιητικό ειδικά σε μια χώρα σεισμογενή όπως είναι η Ελλάδα».
Τα νέα πιστοποιητικά θα αποτελέσουν ακόμη μια οικονομική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που από το νέο χρόνο θα πρέπει να πληρώνουν και τον ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους «Σύμφωνα με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μέσα σε ένα χρόνο ο λογαριασμός της ΔΕΗ να «καθαρίσει» από όλων των ειδών φόρους. Έτσι ώστε ο λογαριασμός να έρχεται μόνο με τις κιλοβατόρες.
Με αφορμή αυτό, ενώνουν όλους τους φόρους για τα ακίνητα σε έναν ενιαίο με στόχο να μαζέψουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013. 
Να πούμε ότι μετά από αγώνες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών είχαμε καταφέρει να εξαιρεθούν από το χαράτσι της ΔΕΗ όσα ακίνητα δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα. Πλέον αυτό δεν θα ισχύει, δηλαδή είτε ηλεκτροδοτείται είτε όχι το ακίνητο ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει φόρο.
Όπως γνωρίζετε, φόρο θα πληρώνεται και για αγροτεμάχια και για φωτοβολταικά. Εφόσον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και προσέξτε όχι τις 400.000 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο αλλά τις 100.000 ευρώ, εκεί θα το ρίξουν, με κλίμακα θα βγαίνει ο φόρος. Έτσι μέσα σε 30 χρόνια πιστεύω ο ιδιοκτήτης θα έχει πληρώσει ξανά την περιουσία του».

1 σχόλιο:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.