# #

21 Σεπ 2012

Μήπως έχουμε χάσει ή μάλλον ξεχάσει απλές αλλά τόσο σημαντικές έννοιες για τη ζωή μας όπως....


fthinoporo





Η σωστή διατροφή το φθινόπωρο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, αποτελώντας την καταλληλότερη προετοιμασία για τον χειμώνα. Κι εφόσον η ψυχική υγεία συνδέεται με τη σωματική, η αναζωογόνηση του σώματος αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης των ψυχοσωματικών προβλημάτων που σε κάθε αρχή του φθινοπώρου, παρουσιάζονται αυξημένα. 
Τέλος, όσο περισσότερο εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο ταχύτερα εμφανίζονται σημάδια γήρανσης. Εμπλουτίστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τρόφιμα που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι σημαντικό...
λοιπόν να κάνετε ένα καλό ξεκίνημα με σωστή ενημέρωση για καλύτερη πρόληψη!
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ:
Μιας και το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από έκρηξη χρωμάτων, ευκαιρία να κάνετε αυτή την έκρηξη και στο πιάτο σας, εμπλουτίζοντας τη διατροφή με φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Είναι πηγές πολλών θρεπτικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.
Συνοδεύστε τα κυρίως γεύματά σας πάντα με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προκαλούν αίσθημα κορεσμού και έτσι δε θα χρειαστεί η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού στο κυρίως γεύμα.
Το κρύο αναγκάζει τους περισσότερους να βρίσκονται αρκετές ώρες σε κλειστούς χώρους και κυρίως στο σπίτι. ¨Ευκαιρία¨ για τσιμπολόγημα..... Όταν λοιπόν πεινάτε, μια πολύ καλή λύση για τσιμπολόγημα χωρίς περιττές θερμίδες, είναι να κόψετε λίγα λαχανικά σε ραβδάκια ή να αντικαταστήσετε το γλυκό με.... φρούτα, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό σας μια ασπίδα προστασίας!
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ:
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, κρεμμύδια ξερά, ντομάτες , πατάτες, κολοκυθάκια, μπάμιες, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια, ρόδια, μήλα, μαρούλι, καρότο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρύδια
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Αχλάδια, μήλα, ρόδια, μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, φουντούκια, κάστανα, αμύγδαλα
ΑΜΥΛΟΥΧΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως, κ.ά.):
Η κατανάλωση τέτοιων τροφών, κυρίως ολικής αλέσεως, παρέχει στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες και πλήθος βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ-ΑΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ- ΨΑΡΙΑ:
Προτιμήστε κοτόπουλο ή γαλοπούλα (ευκαιρία και για νοστιμότατες σούπες!), καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά από το κόκκινο κρέας και περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περίπου 1 φορά/ εβδομάδα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα, μιας και αποτελούν πηγές απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του κυκλοφορικού συστήματος, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν από θρόμβωση του αίματος και από διάφορες μορφές καρκίνου.
ΟΣΠΡΙΑ:
Κάποιοι τα τίμησαν και το καλοκαίρι και κάποιοι άλλοι προτιμούν να τα επιλέγουν ημέρες περισσότερο κρύες. Όποια εποχή και να καταναλωθούν, τα όσπρια δεν παύουν να αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών αλλά και βιταμινών.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
Με 1 μικρή χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια (χωρίς αλάτι) που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία θα καταφέρετε να ρυθμίσετε καλύτερα την όρεξή σας, έχοντας έτσι ένα μικρό και θρεπτικό σνακ.
ΝΕΡΟ:
Η καλή ενυδάτωση αποτελεί πρωταρχικό στόχο για όλους, για τη διασφάλιση της υγείας κυρίως, αλλά και για την αισθητική κάλυψη, καθώς η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη σωστή εμφάνιση του δέρματος.
Τέλος, εφόσον οι καιροί μετέτρεψαν τη χαλάρωση σε πολυτέλεια, φροντίστε να βρείτε διεξόδους για την ψυχική σας ηρεμία, όχι στο φαγητό αλλά στην άσκηση. Μια ήπιας μορφής δραστηριότητα, θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από το στρες της καθημερινότητας, μειώνοντας έτσι τη χοληστερίνη και την πίεση, ενισχύοντας την οστική δύναμη και βελτιώνοντας την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση βελτιώνουν τη σωματική αλλά και την ψυχική σας υγεία.
ΚΑΙ ΚΑΤΙ....ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ!
Η χαλάρωση έχει γίνει πολυτέλεια ή εμείς θέλουμε να αισθανόμαστε έτσι; Και τι σημαίνει χαλάρωση στις μέρες μας; Μήπως έχουμε χάσει ή μάλλον ξεχάσει απλές αλλά τόσο σημαντικές έννοιες για τη ζωή μας όπως.... το γέλιο; Δεν είναι τυχαίο πως το γέλιο θεωρείται ως το αποτελεσματικότερο φάρμακο για πολλές ασθένειες, καθώς δρα κατά του στρες, τη βασικότερη αιτία ψυχοσωματικών προβλημάτων. Ένα λεπτό γέλιου ισοδυναμεί με 45λεπτά ψυχικής και σωματικής ευεξίας ή αλλιώς χαλάρωσης!
Σκεφτείτε το!
Στρατής Μυριβήλης: Φθινόπωρο.
Αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός, όπως είναι όλα τα σπουδαία και σημαντικά πράγματα που γίνονται στην εξοχή και στη θάλασσα τις τέσσερις εποχές της χρονιάς. Στην πολιτεία δεν παίρνουμε είδησι. Εκεί η ζωή ξεφεύγει ανούσια απ' τον ημεροδείχτη, που φυλλοροεί αδιάκοπα, με ανόητη ομοιομορφία, τα τετράγωνα χαρτάκια των ημερών του.
Εδώ, όμως, όλα έχουν τόση σπουδαιότητα. Όλες τις μέρες, όλες τις ώρες γίνονται πράγματα σοβαρά και συγκινητικά. Γυρίζεις μέσα στα χωράφια, σκαλώνεις στις ρεμματιές, που βρυάζουν τα μοσκόχορτα, φορτωμένα από πολύχρωμα έντομα και μικροσκοπικές πεταλουδίτσες, μικρές σαν πανσέδες. Εκεί μέσα, βασιλεύουν τα αρχαία πλατάνια και οι δροσερές καρυδιές. Οι γαλιές πηδάνε από δέντρο σε δέντρο τρομαγμένες. Τινάζονται πάνωθέ σου και μόλις βλέπεις ανάερα το φουσκωτό θύσανο της ουράς τους να χαϊδεύει τον αέρα. Αγαπούν ξεχωριστά τα μύγδαλα αυτές οι λιχούδες.
Προχτές οι χωριανοί είχαν πανηγύρι στις καρδιές, Έρριξε μια γερή, μια καλή βροχή όλη τη νύχτα. Φέτος είναι καλή η χρονιά, δόξα να' χη ο Θεός! Ο ελιώνας είναι ένα καμάρι να γυρίζης κάτω από τα δέντρα. Χόντρυναν οι ελιές, ψύχωσαν, άρχισαν κιόλας να κοκκινίζουν. Και περίμεναν ένα νερό πως και πως. Έβρεξε λοιπόν πάνω στα δέντρα, έβρεξε χαρμόσυνα. Άνοιξαν οι ουρανοί πάνω στη ζεστή γη και χύθηκε ποτάμι η ευλογία του Θεού. Αν κρατήση ως το τέλος ο καρπός, οι αγρότες θα ξεχρεώσουν πια φέτος και θα φάνε, λέω, μια φέτα μερωμένο ψωμί.
Είδα έναν απλόν άνθρωπο να στέκεται στη μέση του δρόμου, μέσα στη βροχή. Είχε το πρόσωπό του σηκωμένο προς τον ουρανό και το νερό του Θεού έπεφτε πάνω στα μάγουλά του τα' αργασμένα από το λιοπύρι.
-Έ, μπάρμπα, του φώναξα, θα γίνης μουσκίδι!
Εγύρισε σιγά-σιγά το κεφάλι του και με κοίταξε ήσυχα. Τότες είδα πως χαμογελούσε φιλικά προς τον ουρανό.
Εσήκωσε το χέρι του και μού δειξε ψηλά. Είπε:
-Είδες; Βρέχει.
Χαμογελούσε ακόμα και εγώ μόλις κατάλαβα τη σπουδαία είδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.