# #

24 Μαΐ 2011

Forza Itália, Viva Espana, καλώς το και το Βέλγιο...



thumb
Γράφει η Κουκίδα
…Καλά να πάθετε που δεν μας ψηφίσατε στην Γιουροβίζιον
Οk βαρέσαμε και πολιτική διάλυση, αλλά στην χειρότερη δυνατή στιγμή. Οι αγορές άρχισαν να ρίχνουν τα βέλη σε Ιταλία, Ισπανία και Βέλγιο και αναπόφευκτα η προσοχή των εταίρων θα γυρίσει προς τα εκεί. Και θα αρχίσει να φαίνεται η έλλειψη ανοχής προς την Ελλάδα. Εάν μπουν οι χώρες αυτές στο παιχνίδι των αγορών, ο μόνιμος πονοκέφαλος που προκαλεί η Αθήνα θα αντιμετωπίζεται πλέον,όχι με ντεπόν αλλά με «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».
Μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακόμα και ο ΓΑΠ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το κοπάδι. Παρά την τρομο-καταιγίδα και το βομβαρδισμό πιέσεων με το γνωστό σλόγκαν «ή συμφωνείτε ή πτωχεύουμε»,  στο υπουργικό ειπώθηκαν βαριές κουβέντες και άνοιξαν πολλά στόματα. Για δικτατορία της χρεοκοπίας μίλησε μεγαλο-υπουργός, για δημοσιονομική κατοχή...
κάποιος άλλος, για φοροεισπρακτικά μέτρα πανικού και κοντόφθαλμη οικονομική πολιτική μίλησαν άλλοι. «Ζούμε δραματικές στιγμές» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε –πάλι - υπακοή για να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Μπα; Μα δεν την αποφύγαμε; Ο ΓΑΠ δεν ήταν αυτός που μόλις πριν 10 μέρες έλεγε ότι βρισκόμαστε σε τροχιά ανάκαμψης;  Ο υπουργός οικονομικών δεν ήταν αυτός που επιμένει (!) ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε ανάπτυξη; Πέστε μου μια κυβέρνηση παγκοσμίως που κατάφερε να κυβερνήσει με μοναδικό όπλο τον εκφοβισμό (και επειδή ξέρω πως είστε κακοπροαίρετοι, να πω ότι εξαιρούνται τα δικτατορικά καθεστώτα). Οι δανειστές πάντως κατάλαβαν που πάει η βαλίτσα και πιέζουν για άμεσες αποκρατικοποιήσεις. ΄Ο,τι προλάβουν να πάρουν πριν καταρρεύσει το οικοδόμημα. Γιατί το νέο πακέτο μέτρων που εμπνεύστηκε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κινείται στην ίδια λογική :φόροι, φόροι, φόροι, μειώσεις και περικοπές για όλους, αλλά κυρίως για την μεσαία τάξη και κάτω. Βεβαίως τα 6,4 δισεκ. ευρώ  σε μέτρα περιλαμβάνουν και την θεϊκή απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 23% (!!!). Ζήτω ο Σοσιαλισμός.
Την ώρα που η κυβέρνηση έκανε ακόμα ένα brainstorming για το πώς θα μας βγάλει από την κρίση, το υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα σοφής πολιτικής του : Στα 7,24 δισ. εκτοξεύθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο, έχουμε νέα καθίζηση στα έσοδα κατά 9,1% και αυξημένες δαπάνες. Ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που προνοεί το μνημόνιο δηλαδή. Αλλά είπαμε, η οικονομική πολιτική που ακολουθείται είναι η ιδανική.
Αφού διαπίστωσε το οικονομικό επιτελείο ότι άμεσα δεν μπορεί να ρουφήξει άλλους φόρους αποφάσισε να το (ξανα)κάνει έμμεσα. Σου λέει, θα πάει ο ελληνάρας να αγοράσει ψωμί, γάλα, ένα αναψυκτικό ένα τσιγάρο, δεν θα πάει;;; Ε θα πληρώσει κάτι τις παραπάνω. Θα του τα πάρω με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν θέλει να μεγαλοπιάνεται και να το παίζει μάγκας ας κόψει το τσιγάρο για να κάνει οικονομία.
Με αυτό το φορομπηχτικό πλάνο χάνουμε και την τελευταία ευκαιρία να βγούμε από την ύφεση. Ένα πλάνο άνευρο, πρόχειρο, άπειρο, αντι-αναπτυξιακό και αδικαιολόγητο για μια έμπειρη πλέον κυβέρνηση. Που συνεχίζει με μανία να κυνηγάει την μείωση των αριθμών για να δείξει ότι πέτυχε. Πέτυχε να αλλάξει την Ελλάδα όπως είπε και ο ΓΑΠ. Ναι, λέμε εμείς για να μην τους ξυπνήσουμε.
Θαυμάστε την νέα συνταγή που θα μας ξαναβγάλει από την κρίση (γιατί κάθε χρόνο βγαίνουμε...)
- Φόρος στα τσιγάρα, στα αναψυκτικά, αύξηση των τελών κυκλοφορίας, τέλος για τα αυθαίρετα και μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό (13%), στον υψηλό (23%) συντελεστή ΦΠΑ. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 1,4 δισ. ευρώ.
-  Μείωση των φορολογικών απαλλαγών,  αύξηση της φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα και ακριβά ακίνητα ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 770 εκατ. ευρώ. (Σ.Σ. Μου άρεσε πως συνδύασαν την μείωση των απαλλαγών που είναι για τα χαμηλά στρώματα με τις πισίνες και τα σκάφη..)
-  Μείωση του εφάπαξ των Δημοσίων υπαλλήλων, ενιαίος κανονισμός για τα επιδόματα υγείας, ειδική εισφορά για τους συνταξιούχους με υψηλές απολαβές που είναι κάτω των 60 ετών. Προβλέπεται επίσης εισφορά τύπου «ΛΑΦΚΑ» για τις υψηλές συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών από τα παραπάνω σε συνδυασμό με σειρά διασταυρώσεων και των δικαιούχων επιδομάτων προσδοκά να αντλήσει 800 εκατ. ευρώ.
- Ποσό που φτάνει τα 550 εκατ. ευρώ ζητείται από την μείωση των συμβασιούχων, την υιοθέτηση μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης και την αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο σε 40 ώρες την εβδομάδα.
-  Aπό τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και τη μείωση των επιχορηγήσεων αναμένει 450 εκατ. ευρώ.
-  Εξοικονόμηση 310 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί από την επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στο φάρμακο και παρεμφερή μέτρα
-  Στα 380 εκατ. ευρώ περιορίστηκε ο στόχος από την μείωση της εισφοροδιαφυγής. Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο Δημόσιο τομέα και αύξηση της σχετικής εισφοράς στον ιδιωτικό.
ΥΓ : Δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί μέτρα ύψους 1,6 δισεκ. ευρώ. Αλλά ένα άλλο θεϊκό μέτρο που αξίζει τη προσοχή μας είναι η απόφαση να δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο από το δημόσιο, υπαλλήλων με πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, γιατί λένε οι brainiacs ότι κοστίζουν παραπάνω στο δημόσιο. Αυτό από πού να το πιάσεις αυτό…. Καλύτερα να το αφήσουμε ασχολίαστο.
Όσο για την φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια, την παραοικονομία και το παραεμπόριο που αντιστοιχεί στο 45% της οικονομίας, το σχέδιο εγκαταλείπεται. Έτσι οι μεγάλοι θα συνεχίζουν ανενόχλητοι και οι μικροί να καλούνται συνεχώς να πληρώνουν τα σπασμένα. Αλλά Φευ, πάει ο Πάγκαλος στην Ελβετία για να λάβει ραπόρτο για όσους μετέφεραν τα λεφτουδάκια τους εκεί. Τώρα μπορούμε να κοιμηθούμε όλοι ήσυχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.