# #

24 Μαΐ 2011

Στην Κύπρο βγάζουν... Πρόεδρο?



Γιώργος Δελαστίκ

Πυρετό πολιτικών διεργασιών προκάλεσαν στην Κύπρο τα αποτελέσματα των προχθεσινών βουλευτικών εκλογών. Οχι γιατί επήλθε κάποια δραματική ή εντυπωσιακή αναδιάταξη στον συσχετισμό δυνάμεων των διαφόρων κομμάτων - άλλωστε η Κύπρος δεν φημίζεται για κάτι τέτοιο. Το μικρό μέγεθος του πληθυσμού και οι στενότατες πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με τους ψηφοφόρους τους καθιστούν πολύ περιορισμένες τις εκλογικές μετατοπίσεις. Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι σίγουρα το δεξιό και άκρως ενδοτικό στο Κυπριακό κόμμα του ΔΗΣΥ. Αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 34,27% αυξάνοντας το ποσοστό του κατά..
3,75% και παίρνοντας 20 έδρες (από 18 που είχε) στο 56μελές κυπριακό κοινοβούλιο.


Αύξηση κατά 1,36% παρουσίασε και το ΑΚΕΛ, αυξάνοντας και αυτό τις έδρες του σε 19 από 18 που είχε στην προηγούμενη Βουλή, αλλά με το 32,67% που απέσπασε περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Τις 5 έδρες που είχε ξαναπήρε η ΕΔΕΚ με 8,93% με εντελώς ίδιο ποσοστό, όπως και οι Οικολόγοι που μία έδρα είχαν, μία έδρα πήραν πάλι. Μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν το κεντροδεξιό κόμμα του ΔΗΚΟ, το οποίο με 15,77% υπέστη μείωση κατά 2,22% και απώλεια 2 εδρών από τις 11 που είχε, περιοριζόμενο τώρα στις 9 έδρες. Σοβαρή ήττα για τα μέτρα του υπέστη και το δεξιό ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο από το 5,79% έπεσε στο 3,88 και του απέμειναν οι 2 από τις 3 έδρες που είχε. Στις εκλογές κατέβηκε για πρώτη φορά και το κυπριακό παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, το οποίο πήρε 1,08% (4.350 ψήφοι). Εξαιρετικά υψηλή για τα κυπριακά δεδομένα η αποχή, υπερδιπλασιάστηκε από τις προηγούμενες εκλογές και έφτασε στο 21,32% προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο κυπριακό πολιτικό κατεστημένο.
Το κύριο διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο πάντως ήταν το αν και σε ποιο βαθμό θα κατασπαραχθεί εκλογικά το ΔΗΚΟ. Το κόμμα αυτό όχι μόνο έχει χάσει τον ηγέτη του και τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά επιπροσθέτως σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις ανάμεσα σε δύο πτέρυγες. Η μία, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν, είναι υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Η άλλη τάσσεται κατά της συνεργασίας με τον Δ. Χριστόφια εξαιτίας της στάσης υποχωρητικότητας που τηρεί αυτός στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως εκτιμά η πτέρυγα αυτή, η οποία υπέστη σοβαρό εκλογικό πλήγμα: δεν εξελέγησαν βουλευτές ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γ. Κολοκασίδης και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Κυριάκος Κενεβέζος, οι οποίοι είναι σφοδροί πολέμιοι της πολιτικής Χριστόφια στο Κυπριακό.
Χάνοντας μόνο 2,2% και 2 έδρες το ΔΗΚΟ υπερέβη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Παρόλα αυτά ανέκυψε ένα σοβαρό πρακτικό πρόβλημα το οποίο ενώ εμφανίζεται ως «τεχνικό», δεν αποκλείεται να αλλάξει άρδην την κυπριακή πολιτική σκηνή.
Το ΑΚΕΛ είχε εκλέξει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ στο προηγούμενο κοινοβούλιο πρόεδρο της Βουλής, δίνοντάς του έτσι το αντάλλαγμα που ζητούσε για να στηρίξει το ΔΗΚΟ τον Πρόεδρο Χριστόφια και να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του. Οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι 11 του ΔΗΚΟ ήταν αρκετοί για να σχηματιστεί μόλις η οριακή πλειοψηφία των 29 βουλευτών από τους 56. Στη νέα Βουλή όμως οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι 9 του ΔΗΚΟ έχουν άθροισμα 28 - δηλαδή δεν σχηματίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία! Με τις ψήφους αυτές δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής πάλι ο Μάριος Καρογιάν ούτε η κυβέρνηση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ μπορεί να περάσει νόμους! Της λείπει ένας βουλευτής! Στο στόχαστρο έχει μπει ο μοναδικός βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης που επιχειρείται να δελεαστεί τόσο αυτός όσο και το κόμμα του με αντάλλαγμα υπουργικό θώκο. Ενα κόμμα του 2,2% να παίρνει και υπουργείο είναι σίγουρα εντυπωσιακό, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου να το δούμε κι αυτό στην Κύπρο.
Θεωρητικά υπάρχει και άλλη μια δυνατότητα: να συμμετάσχει εκ νέου και η ΕΔΕΚ στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως μέχρι πέρυσι, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς καταγγέλλοντας την πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό, κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν της έφερε κανένα εκλογικό κέρδος - ούτε η συμμετοχή της στην κυβέρνηση ούτε η αποχώρησή της από αυτή. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως αυτή η εκδοχή της εκ νέου συγκυβέρνησης θεωρείται απίθανη.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Το ΔΗΚΟ αγκαλιά με το δεξιό ΔΗΣΥ;
Προβληματίζονται στην ηγεσία του ΔΗΚΟ. Οι 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ και οι 9 του ΔΗΚΟ αρκούν για να εκλέξουν πρόεδρο της Βουλής. Αν η άνοδος των ψήφων της Δεξιάς προοιωνίζεται τη νίκη της στις προεδρικές εκλογές του 2013, μήπως θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τώρα την κυβέρνηση Χριστόφια και τη συμμαχία με το αριστερό ΑΚΕΛ και να συμμαχήσουν με το δεξιό ΔΗΣΥ, εκλέγοντας με τις ψήφους της Δεξιάς τον Μ. Καρογιάν πρόεδρο της Βουλής και επισφραγίζοντας ουσιαστικά από τώρα μια δεξιά συμμαχία για τις προεδρικές εκλογές και μια κυβέρνηση Δεξιάς - Κεντροδεξιάς; Απόφαση δεν έχει πάρει ακόμη το ΔΗΚΟ. Το παζαρεύει και με τη Δεξιά και με την Αριστερά. Σε δέκα μέρες όμως θα ξέρουμε ίσως ποιος θα βγει Πρόεδρος της Κύπρου το... 2013!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.