Το ποσό των αποδείξεων που χρειάζεται να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι εξαρτάται από το εισόδημα που δηλώνουν. Από ..
6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης µε το 10% του εισοδήµατος. Από 12.000 ευρώ και άνω η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται µε 10% για το τµήµα του εισοδήµατος έως τα 12.000 ευρώ και µε 30% για το τµήµα από τα 12.000 ευρώ και άνω. Το µέγιστο ποσό των απαιτούµενων αποδείξεων δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Όταν ωστόσο οι δαπάνες που καλύπτονται µε αποδείξεις είναι περισσότερες, και µε ανώτατο ύψος τα15.000 ευρώ, τότε ο φορολογούµενος δικαιούται φορο-µπόνους. Αυτό, είναι ίσο με το 10% της διαφοράς μεταξύ του μέγιστου ύψους για την κατοχύρωση αφορολογήτου και του ανωτάτου ύψους δαπανών που επιτρέπεται να δηλώσει κάποιος.
Θορυβημένο από την εν λόγω εξέλιξη το υπουργείο Οικονομικών, που θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου, αναζητά τώρα τρόπους να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε πολλούς δειγματοληπτικούς ελέγχους, ξεκινώντας σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, από όσους δικαιούνται επιστροφές 1.000 ευρώ και άνω.
Αυτό που φαίνεται να μην υπολόγισε το υπουργείο, είναι ότι δεν προσδιόρισε τι ακριβώς ισχύει µε το φορο-μπόνους όταν το απαιτούµενο ποσό αποδείξεων που πρέπει να προσκοµίσει κάποιος είναι µικρότερο των 12.000 ευρώ. ∆εν έβαλε δηλαδή ανώτατο «πλαφόν» στο μπόνους, ανάλογα µε το δηλούµενο εισόδηµα. Ως εκ τούτου, πολλοί φορολογούµενοι µε χαµηλά εισοδήµατα δηλώνουν αποδείξεις µέχρι 15.000 ευρώ και έτσι, προκύπτουν χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά που «σαμποτάρουν» τους σχεδιασμούς τς κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.


http://panosz.wordpress.com/2011/05/21/sxoliasths-apodikseis/