# #

12 Φεβ 2011

WikiLeaks: Και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ παρακολουθούν οι ΗΠΑ!







ImageKανονική παρακολούθηση με αναφορά κάθε ημέρα για τις κινήσεις του επιφύλασσαν οι ΗΠΑ στον εκλεκτό τους για το αξίωμα του γενικού γραμματές του ΝΑΤΟ Αντερς Φ.Ράσμουσεν. Και μάλιστα οι πληροφοριοδότες ήταν στο περιβάλλον του, αναφέρει το WikiLeaks σε ένα από τα περίφημα τηλεγραφήμνατα του αμερικανικού ΥΠΕΞ  τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη ...νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

   
Στα τέλη του 2009, οι ΗΠΑ απέτρεψαν για παράδειγμα τον Ράσμουσεν να προτείνει προσέγγιση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Οργάνωσης Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (OTSC), η οποία συσπειρώνει τη Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

  
Η Ουάσινγκτον μπόρεσε να αποτρέψει αυτήν την πρόταση εν μέρει χάρη σε επιστολή που έστειλε ο Ράσμουσεν στον ομόλογό του της OTSC, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2009.

   
"Ζητούμε να μην επηρεάσουμε τις σκέψεις των Συμμάχων ανακοινώνοντας νέες πρωτοβουλίες μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εξεταστεί επισήμως από τη Συμμαχία", αντέδρασε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε άλλο τηλεγράφημά του ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου.

   
Σύμφωνα με την Aftenposten, κι άλλο τηλεγράφημα έρχεται να επαληθεύσει την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν "μυστικούς ανταποκριτές" δίπλα στον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

   
Κατά την επιστροφή του στη Μόσχα το Δεκέμβριο του 2009, ο Ράσμουσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιθυμία συνεργασίας που έδειξε η Ρωσία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τηλεγράφημα της 6ης Ιανουαρίου του 2010 που στηρίζεται σε "πηγή εν γένει αξιόπιστη", το κλίμα της συνάντησης μεταξύ του Ράσμουσεν και των ρώσων αξιωματούχων ήταν πολύ διαφορετικό.

   
"Η πηγή δηλώνει ότι, μολονότι ο ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ φάνηκε ευγενικός, ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρωθυπουργός Πούτιν, εξέφρασαν πραγματικό ενδιαφέρον να συνεργαστούν με το ΝΑΤΟ", αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

   
"Ο Πούτιν φέρεται ότι είπε στον Ράσμουσεν πως το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας το ΝΑΤΟ να σταματήσει να υπάρχει", προστίθεται στο τηλεγράφημα.

  
Η Aftenposten εξασφάλισε πέρυσι συνολικά 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα του WikiLeaks.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.