# #

12 Φεβ 2011

Ερωτικά εγχειρίδια...?



Τα «βιβλία του έρωτα» αποτελούν ένα παραδοσιακό δώρο που ανταλλάσουν οι ερωτευμένοι στην Άπω Ανατολή. Πασίγνωστα και με ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα αυτών των λαών, ονομάζονται επίσης «βιβλία του προσκεφάλου», επειδή εκεί συνήθιζαν να τα βάζουν οι κάτοχοί τους ώστε να είναι... εύκαιρα όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις. Το πρώτο βιβλίο που έφερε επισήμως αυτή την ονομασία, γράφτηκε τον 14ο αιώνα από μια γιαπωνέζα αριστοκρατικής γενιάς. Η συνήθεια, όμως, να ανταλλάσσονται τέτοια βιβλιαράκια εικονογραφημένα με «καυτές» (όσο και... εκπαιδευτικές) στάσεις του έρωτα, ξεκίνησε από την Κίνα και την Ινδία και χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το πιο διάσημο βιβλίο του είδους δεν κατάγεται από την Άπω Ανατολή. Ανήκει στην αραβική λογοτεχνία, που παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις του Ισλάμ, έχει υμνήσει τον έρωτα στις πιο...
απροκάλυπτες εκδοχές του. Ο «Αρωματισμένος κήπος» γράφτηκε το 1510 μ.Χ., λίγο μετά την κατάληψη της Αλγερίας από τους Άραβες, δια χειρός του σεΐχη Νεφζαουί. Ενός ανθρώπου με υψηλή πνευματική καλλιέργεια και μεγάλη... εμπειρία σε αυτό τον τομέα. Ήταν αφιερωμένο στον προστάτη του συγγραφέα -και παραγγελιοδόχο του κειμένου- Μεγάλο Βεζύρη του Τούνεσι (αρχαία Νουμιδία), που ήθελε ένα εγχειρίδιο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για την «πιο σφοδρή από σύμπασες τις ηδονές του βίου».

Στην Ευρώπη, ο «Αρωματισμένος κήπος» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1886 σε μετάφραση ενός διάσημου Βρετανού γλωσσολόγου και ανατολιστή της εποχής, του Ρίτσαρντ Μπάρτον (ουδεμία συγγένεια με τον ουαλικής καταγωγής ηθοποιό). Επειδή η ισλαμική θρησκεία απαγορεύει, ως γνωστόν, την αναπαράσταση του ανθρωπίνου σώματος, ο Μπάρτον εμπλούτισε το κείμενο με ερωτικές εικονογραφήσεις από τους... προπάτορες του είδους (και χωρίς θρησκευτικές αναστολές) Ινδούς. Το κείμενο ξεκινά με αυτά τα λόγια: «Γνώριζε, ω πολυχρονεμένε Βεζύρη, ότι υπάρχουν διάφορα είδη ανδρών. Κάποιοι είναι άξιοι επαίνων, σε άλλους ταιριάζει μόνο η περιφρόνηση. Όταν ένας άνδρας, αντάξιος του ονόματός του, συνοδεύεται από γυναίκες, το όργανό του εξογκώνεται και γίνεται ρωμαλέο. Σε αυτόν τον άξιο άνδρα χρειάζεται πολύς χρόνος για να απελευθερώσει τον σπόρο του, και αμέσως μετά τον σπασμό που προκαλεί η εκσπερμάτωση, είναι εκ νέου έτοιμος για μια καινούρια διέγερση. Ένας άνδρας προικισμένος με τέτοια ποιότητα, θα αγαπηθεί τρυφερά...»



http://www.protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.