# #

19 Δεκ 2010

Μπαράζ νέων μέτρων...μαζικων και καταιγιστικων!!!

Mαζικές μετατάξης προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλό συντελεστή ΦΠA, κατάργηση εκπτώσεων σε μειονεκτικές περιοχές, πετσόκομμα οικογενειακών επιδομάτων για όσους ζουν με πάνω από 14.484 ευρώ τον χρόνο (για νοικοκυριά με 4 άτομα), αύξηση των ωρών απασχόλησης στο Δημόσιο και δραστική μείωση επιδομάτων, μαζικό λουκέτο σε φορείς και ΔΕΚO του Δημοσίου και «ξεπούλημα» όσων δεν είναι στρατηγικής σημασίας και αύξηση τιμολογίων περιλαμβάνει το νέο πακέτο που θα υπογράψει τον Μάρτιο η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως αποκαλύπτεται από το ΔΝΤ στην έκθεση που έδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη δημοσιότητα.
Τα καλά λόγια περίσσευαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Τα καλά λόγια περίσσευαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα. Με αυτή εγκρίνει την 3η δόση του δανείου (θα τη λάβουμε ώς το τέλος του χρόνου) αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση.
Oμως, στην 47η σελίδα της έκθεσης πίνακας αποκαλύπτει έξι άξονες επώδυνων μέτρων που πρέπει υποχρεωτικά η κυβέρνηση να κάνει νόμο του κράτους...
αν θέλει να λάβει τη δόση του Μαρτίου.
Τα βασικά μέτρα που θα μειώσουν το έλλειμμα κατά 12,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2014 είναι:
1. Αναδιάρθρωση ΔΕΚO. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2011, θα έχουν ζημίες 1,9 δισ. ευρώ. Απαιτείται:
*Πώληση μη στρατηγικών ΔΕΚO.
*Νέα κοστολόγηση κρατικών υπηρεσιών.
*Περιορισμός επιδοτήσεων, πάγωμα προσλήψεων, μείωση αριθμού εργαζομένων.
2. Εξάλειψη των περιττών δημόσιων οργανισμών. Στο στόχαστρο μπαίνουν 200-300 οργανισμοί. Προωθείται:
*Συγχώνευση όσων επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες.
  Εξάλειψη οργανισμών χωρίς αντικείμενο.
3. Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Η αποτελεσματικότητα της συλλογής του ΦΠΑ είναι 32% και των φόρων περιουσίας κατά 0,4% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ζητείται:
*Αναθεώρηση του ΦΠΑ. Προτείνεται να περιοριστούν τα προϊόντα που είναι σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (σε 6,5% και 13% όπου βρίσκονται τα βασικά είδη διατροφής) και να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής που ισχύει σήμερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.
*Διεύρυνση της φορολογικής βάσης στις επιχειρήσεις με μειώσεις των κινήτρων για αποσβέσεις, εξάλειψη εξαιρέσεων, σφικτότεροι όροι ενδοομιλικών συναλλαγών. Αλλαγές στην φορολόγηση των εισοδημάτων κεφαλαίου.
4. Μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης και κοινωνικών προγραμμάτων που κρίνονται σε μεγάλο βαθμό άστοχα και αλληλοκαλυπτόμενα. Ζητείται:
*Μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας (14.484 ευρώ το χρόνο για νοικοκυριά με 2 ενήλικες και 2 τέκνα και 6.897 ευρώ ανά άτομο).
5. Περιορισμός μισθολογικού κόστους. Yπολογίζεται ότι ο μέσος μισθός του δημοσίου τομέα υπερβαίνει κατά 25% αυτόν του ιδιωτικού και ο χρόνος εργασίας είναι κατά 10% λιγότερος. Ζητείται:
*Nα συρρικνωθεί ο αριθμός των εργαζομένων.
*Αύξηση των ωρών εργασίας από 7 σε 8.
*Απλούστευση του μισθολογίου. Μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή του με την εργασία που εκτελείται.
*Πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές (αύξηση απαιτούμενων ετών πέραν των 2).
6. Συγκράτηση αμυντικών δαπανών.
Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.